kimono kopen print

Waarom ik een kimonolijn ben gestart.

“Hoe kom je nu op het idee van kimono’s?”

“Waarom wil je graag je eigen merk?”

Dat zijn enkele vragen die ik regelmatig krijg. Wel…

Ik ben al lange tijd gefascineerd door mode en werk als grafisch ontwerper voor de mode- en lifestyle sector. Dat wil zeggen dat ik altijd in functie van de klant werk. Met mijn kimono’s kan ik mijn ‘eigen creatieve zin’ doen. Ik wil graag iets betekenen voor de maatschappij. Dit kan door het kimonomerk zo duurzaam en ethisch mogelijk aan te pakken en hiermee ook een goed doel te steunen.

​Daarnaast wil ik mijn zin voor ondernemen ergens kwijt. De drie aspecten: ‘iets goed doen voor de maatschappij’, ‘ondernemend zijn’ en ‘creatief zijn’ komen mooi samen binnen dit concept.

Misschien vind je dit artikel ook wel interessant: “Pharrell Williams ‘cares’, met zijn plaat die pas uitkomt in november 2117.”

Dames kimono ontwerpen in avondopleiding.

Als grafisch ontwerper werken voor de mode- en lifestyle sector zonder een achtergrond mode te hebben, vond ik niet ok. Ik voelde dat ik bepaalde kennis qua textiel en geschiedenis miste en zoals ik al zei, was ik een beetje de vrijheid kwijt van het zogenaamde ‘creatieve beroep’. Zo ben ik een avondopleiding Modeontwerper op Syntra begonnen. Dit gaf me de mogelijkheid om terug creatief aan de slag te gaan, maar ook om bij te leren.

De opleiding zou drie jaar duren en na elk jaar deden we een grote modeshow. In mijn tweede jaar ontwierp ik voor de collectie een eigen print. Die had ik laten drukken op stof, om deze te gebruiken in de kledij. Eén van de stuks werd een kimono. Ik deed de kimono af en toe eens aan en liet er foto’s van trekken door een vriendin. Er kwamen wel leuke reacties op deze foto’s. Toen dacht ik ineens waarom geen kimono’s? Er zijn reeds zoveel nieuwe merken, maar heel vaak gebaseerd op sweaters en t-shirts met prints. Voor een grafisch ontwerper zou dit een voorspelbare keuze kunnen zijn en misschien ook een gemakkelijkere. Je kiest in een catalogus een aantal t- shirts en truien en laat daar een tekening, beeld of quote op bedrukken.

Wat een kimono voor mij is.

Ik vond dat er hiervan al genoeg was. Daarom wou ik me focussen op een Japanse kimono. Zelf ben ik half Aziatisch, niet Japans, verre van zelfs, maar de Aziatische cultuur heeft me altijd al getriggerd. Waarom niet van daaruit vertrekken? Een Japanse kimono heeft wel heel lange mouwen. Omdat ik een redelijke klungel ben, leek het me beter om een iets modernere versie van de originele, Japanse kimono te maken. Het werden dus smallere mouwen.

Na veel vallen en opstaan heb ik dan een eerste test versie in productie laten gaan. Enkele van deze kimono’s vind je hier: clefantwerp.com/shop

zomer kimono

Wat is mijn ‘kimono – missie’?

Het doel is om op termijn verschillende groepen te benaderen, die minder kans hebben op de arbeidsmarkt, ook in het buitenland, om hen de kimono’s te laten produceren. Dit onder goede omstandigheden en met een eerlijke verloning. Doorheen de jaren zal er nog meer ingezet worden op onderzoek rond milieuvriendelijke manieren om het merk nog ecologischer te maken.

Wie is de doelgroep voor mijn kimono’s?

In de toekomst zullen er twee lijnen zijn: “de betaalbaardere kimonolijn” en “de exclusievere kimonolijn”.

De betaalbaardere lijn is voor millennials (de Instagramgeneratie) die zich bewust wordt van de impact die onze levensstijl op onze maatschappij en het milieu heeft. Zij verwachten duurzame stuks, die nog wel betaalbaar zijn. Deze lijn wordt gemaakt van stofoverschotten en zal in de toekomst in het buitenland geproduceerd worden onder goede omstandigheden. Hier zitten unisex-stuks bij die jonge vrouwen kunnen delen met hun ‘boyfriend’.

De exclusievere lijn is voor vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar, die iets meer financiële middelen heeft en meer geld wil uitgeven aan één stuk dat perfect is afgewerkt. De productie van deze lijn zal volledig gebeuren in België en zal vooral bestaan uit samenwerkingen met andere mensen of ontwerpers die ook duurzaam werken.

Mijn ‘kimono – visie’

CLEF Antwerp is een duurzaam modemerk met een boodschap dat zich zowel ecologisch als maatschappelijk engageert, voor mensen die een betere wereld belangrijk vinden, in België wonen, duurzame initiatieven willen steunen op een eenvoudige manier, in een tijd van maatschappelijke en ecologische veranderingen.

Wat is het verschil tussen de exclusievere kimono’s en de betaalbaardere kimono’s?

Low price kimono lijn:De ideale klant is een vrouw geboren tussen ’82 en ’04. Ze is thuis in de digitale wereld met het internet en social media als belangrijkste focuspunten. De klant vindt snel haar informatie, maar is ook snel haar aandacht kwijt. Zij heeft 9/11 en de nasleep daarvan meegemaakt en merkt het effect van de klimaatverandering op.

Zij gaat regelmatig naar de stad en drinkt thee of koffie in hippe coffeebars. Deze jonge vrouw heeft een gemiddeld of hoog inkomen. Ze is zich bewust van een periode waarin het niet makkelijk is om een job te vinden, maar beseft dat ze zich met haar vaste job/ vast inkomen gelukkig mag prijzen. Dit wenst ze ook andere mensen toe. Daarom wilt ze graag initiatieven steunen die mensen helpen op de arbeidsmarkt en ze wil ook haar steentje bijdragen tot het milieu en andere goede doelen. Dit wil ze enkel doen als het kan op een snelle en gemakkelijke manier zonder dat het écht té duur wordt of te veel moeite kost.

Exclusieve kimono lijn

Deze vrouw is tussen de 30 en de 50 jaar. Ze koopt minder kleding maar wel bewuster. Ze heeft een goedbetaalde job, gaat regelmatig naar musea, opera en doet yoga. Ze is bezig met mode, maar heeft ook oog voor nieuwe opkomende ontwerpers. Ze vindt het belangrijk dat haar kleding op een eerlijke en zo duurzaam mogelijke manier gemaakt is. Ze heeft interesse in veganistische restaurants, duurzame kledingmerken en ecologisch verantwoorde hotspots en koffiebars, waar men zo duurzaam mogelijk te werk gaat.

Ken jij W.r.yuma al? Lees dit artikel en ontdek op welke manier W.r.yuma duurzame zonnebrillen produceert. Zonnebrillen van W.r.yuma [4 duurzame merken waar je nog veel van zal horen]

Wat is er nu zo speciaal aan CLEF Antwerp als kimonomerk?

Het is geen standaard ‘t- shirt of sweater label’, maar een bewust kimonomerk dat zich onderscheid door ook in kleine dingen de afvalberg te proberen verkleinen. Promotie kaartjes worden gemaakt van papieroverschotten (achterkant van reeds gebruikt papier of lege overschotten). De labels worden gemaakt van stofoverschotten in plaats van het in bulk opnieuw laten produceren van nieuwe labels.

Bij aankoop van één kimono gaat er vijf euro naar een goed doel in Laos. Met de aankoop van een kimono maak je jezelf blij, maar ook iemand anders. Een dubbel gelukmomentje dus.

​De kimono’s zijn beschikbaar in één maat. Op deze manier proberen we stockoverschot te verminderen. De kimono kan als vest, maar ook als jurk gedragen worden.

Ontdek onze collectie hier: clefantwerp.com/shop


Geef een reactie